Hoe Trouwen

Binnen Nederland mag je op verschillende manieren trouwen. We maken daarbij onderscheid in een ‘wettig’ huwelijk, een ‘ceremonieel’ huwelijk of partnerschap. Wat zijn nou precies de verschillen?

 Wettig huwelijk

Bij een wettig huwelijk wordt veelal een ambtenaar van de burgerlijke stand door de gemeente toegewezen. Natuurlijk mogen jullie ook zelf een trouwambtenaar meenemen of aanwijzen voor dat bijzondere moment.  Kies je voor een officiële trouwlocatie om je huwelijk te laten voltrekken dan kan je tegenwoordig (in bijna alle gemeentes) een eigen trouwambtenaar meenemen.  In Nederland zijn gelukkig veel mooie trouwlocaties. Je kunt zelf aangeven waar je in Nederland wilt trouwen, je bent vrij in je keuze.
Bruidspaar 2Kies je mij als trouwambtenaar dan kan ik in (bijna) alle gemeentes in Nederland  voor 1 dag worden beëdigd en benoemd.  Informeer wel eerst bij de gemeente naar de extra kosten die dat met zich meebrengt. Je betaalt altijd de leges van de gemeente en de kosten van de beëdiging en benoeming.  Wanneer dit te duur wordt dan kun je ook gaan kiezen voor een ceremonieel huwelijk.

Ceremonieel huwelijk

Op dit moment zijn de ceremoniële huwelijken  erg in opkomst.  Het grote voordeel van een ceremonieel huwelijk is dat je niet vast zit  aan regels en wetten in een gemeente (zoals tijdstip, locatie of leges). Een ceremonieel huwelijk kan dus in principe altijd en overal.  Bij een  ceremonieel huwelijk kun je bijvoorbeeld denken aan de plek waar je bijvoorbeeld  elkaar voor het eerst hebt ontmoet,  de eerste kus, of op het strand of op een idyllische plek waar je herinneringen aan hebt.  Dit kan zelfs in het buitenland. Je vult zelf je eigen wensen  in.  Het burgerlijk huwelijk regel je van te voren op een ander moment. Het ‘Ja-woord’ uitspreken kan dus overal. Van dit huwelijk ontvangen jullie een mooi certificaat welke tijdens de ceremonie door jullie wordt ondertekend.

Partnerschap

Een geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk kan alleen in de gemeente  waar je woont. Je gaat hierbij naar de gemeente waarbij het geregistreerde partnerschap omgezet wordt naar een huwelijk. Het betreft hier eigenlijk een puur zakelijke overeenkomst aan de balie bij de gemeente. Om deze gebeurtenis toch bijzonder te maken kun je daarna kiezen voor een mooie ceremonie zoals je die zelf wilt inkleden. Je kiest dan dus voor een ceremoniële bruiloft.

Ben je al getrouwd

Wanneer je al getrouwd bent voor de wet dan kun je natuurlijk dit niet nog eens doen. Wel kun je door middel van een ceremonieel  huwelijk elkaar opnieuw de liefde verklaren. Dergelijke ceremoniën maken bijvoorbeeld een 25 of 50 jarig huwelijk nog eens extra bijzonder. Ook zie je echtparen dit doen wanneer er iets speciaals in het leven is gebeurd.  En natuurlijk kan dit in principe weer op elke gewenste locatie.

Ceremonie op maat